Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Helpen zit bij Erik Muller in de genen
2 maart 2017 |

Helpen zit bij Erik Muller in de genen

​​Vrijwilligerswerk doen werd Erik Müller met de paplepel ingegoten. Het was dan ook een logische stap om 17 jaar geleden bij het Rode Kruis vrijwilliger te worden.
Erik (38) werkt als archivaris bij het Rode Kruis Amsterdam. Daarnaast is hij leidinggevend hulpverlener  bij evenementen in de stad. Maar liefst 20 uur per week is Erik bezig voor het Rode Kruis: “Ik vind het gewoon leuk!”.

Sinds 2012 werkt Erik aan het terughalen, opschonen en beschrijven van het archief van het Rode Kruis Amsterdam. De archiefdozen zijn gevuld met administratie, maar ook met correspondentie, informatie over bijzondere acties, foto’s, boekjes en campagnemateriaal. "Ik ben misschien op een derde nu, het was een ongeorganiseerde puinhoop. Het doel is dat we van tachtig meter archiefdozen terug gaan naar dertig meter. En dan gaat alles naar het stadsarchief, zodat al het materiaal openbaar wordt voor alle Amsterdammers”.

Een bijzondere vondst in het archief was een personeelskaart van zijn eigen opa, die campagneleider was van de collecte in de Jordaan in de jaren ’50. “Zijn collectespeldje had ik al, maar ik wist niet dat hij ook beroepskracht was. Bijzonder toch?” 

Naast het archief beheert Erik ook  de vitrinekast met oude Rode Kruis attributen. Oude oorkondes, medailles, kleding en verbandkisten, er ligt een schat aan Rode Kruis verhalen en geschiedenis. Zo vertelt Erik vol passie over hoe de hele stad in de jaren 70 vol hing met Rode Kruis vlaggen tijdens de collecteweek. 

Müller, die zijn vrouw ontmoette via het Rode Kruis, doet zijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis met veel plezier. “Je kunt heel divers werk doen en krijgt mogelijkheden om je te ontwikkelen. Ik sta achter de doelstellingen en werk samen met gemotiveerde collega’s. Alle vrijwilligers hebben weinig eigenbelang, iedereen wil anderen gewoon helpen.” 


Artikel delen?