Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Gratis jazzconcert voor Rode Kruis-maatjes
6 januari 2015 |

Gratis jazzconcert voor Rode Kruis-maatjes

Op 28 oktober jongstleden vond het Rode Kruis Benefiet 'Van Amsterdam voor Amsterdam 'plaats, georganiseerd in samenwerking met de Luxury Hotels of Amsterdam. Tijdens de veiling werd een gratis concert van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw geveild, bestemd voor de maatjes van het Rode Kruis project 'Samen in Amsterdam'. Het nieuwjaarsconcert vindt plaats op 10 januari in het Bimhuis.

Dit gratis concert was misschien wel het meest bijzondere veilingitem van de benefietavond. Want dit veilingstuk was geen waardevolle prijs of beleving voor de bieder zelf, maar  een geschenk aan kwetsbare Amsterdammers met hun maatjes. Deze Amsterdammers zitten in een sociaal isolement en zijn niet in staat om zelfstandig zo'n concert bij te wonen, danwel in financieel opzicht of vanwege een verminderde mobiliteit of beperking. Dit concert is een fantastisch moment om samen ongedwongen te genieten van een muzikale avond.  

Van Amsterdam voor Amsterdam
Het thema van de Benefietavond waar het concert werd geveild, was 'van Amsterdam voor Amsterdam'. Veel Amsterdamse bedrijven waren op deze avond vertegenwoordigd. De avond bracht een prachtige opbrengst op voor het Rode Kruis Amsterdam. Dat de maatjes het concert gratis kunnen bijwonen, is te danken aan het Jazz Orchestra én aan de hoogste bieder op dit veilingitem: de heer Van Zadelhoff. Hij bracht het bod uit omdat hij begaan is met alle Amsterdammers en het goede gevoel wil delen.

Maatjesproject
Het maatjesproject 'Samen in Amsterdam' koppelt vrijwilligers aan stadgenoten die in een sociaal isolement leven. De maatjes drinken samen een kop koffie of ondernemen samen activiteiten. Daarnaast helpen de Rode Kruis vrijwilligers mensen bij het opbouwen van een netwerk en het vergroten van de zelfredzaamheid, zodat men in tijden van nood niet alleen staat. Eenzaamheid is een groeiend probleem in Amsterdam. Elf procent van de Amsterdammers geeft aan zich in zeer ernstige mate eenzaam te voelen. In 2000 ging dit nog om vier procent. De  hulp van het Rode Kruis draagt bij aan een grotere zelfredzaamheid onder deze Amsterdammers. 


Fotografie: Reinier RVDA