Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Fantastische opbrengst Rode Kruis benefiet
30 oktober 2014 |

Fantastische opbrengst Rode Kruis benefiet

Op 28 oktober vond ons benefiet 'Van Amsterdam voor Amsterdam' plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. De avond kwam tot stand door een samenwerking met de Luxury Hotels van Amsterdam en JCI Amsterdam Zuid. De avond bracht ruim 345.000 euro op, voor hulp aan Amsterdammers die in een sociaal isolement leven.

Met culinair hoogwaardige gerechten en gastoptredens van grote artiesten vierde het Amsterdamse Rode Kruis gisteren haar benefiet. Gastheer Peter van der Vorst en gastvrouw Jolanda van den Berg verwelkomden bijna 500 gasten. Gedurende de avond werden alle aanwezigen voorzien van de meest bijzondere gerechten van de hand van de Chefs van de 26 Luxury Hotels van Amsterdam, die in een unieke samenwerking een speciaal 9-sterren menu hadden samengesteld. Tussen de menugangen vond een openbare veiling onder leiding van Christie's plaats en hadden de gasten het lot in eigen hand bij de loterij en de spannende stille veiling. Optredens van Bergit Lewis, Liesbeth List, Kim-Lian van der Meij en DJ Maestro zorgden voor een muzikale avond met een geweldige sfeer. Het Jazz Orchestra van het Concertgebouw zorgde voor de muzikale begeleiding van de gehele avond. Tegen het einde van de avond werd het totale ingezamelde bedrag van 345.036 euro bekend gemaakt. Wethouder Eric van der Burg, onder meer verantwoordelijk voor de zorg in Amsterdam, benadrukte het grote belang van het Maatjesproject. "Vereenzaming is een van de grote bedreigingen van onze Amsterdamse samenleving. Dat realiseren we ons te weinig omdat vereenzaming in stilte gebeurt. Eenzame mensen geven geen overlast en zijn daardoor minder zichtbaar. Het is fantastisch dat het Rode Kruis zich inzet om dit probleem aan te pakken"aldus Van den Burg.

Toename Amsterdammers in sociaal isolement
Eenzaamheid blijkt in Amsterdam een groeiend probleem te zijn. Elf procent van de Amsterdammers geeft aan zich in zeer ernstige mate eenzaam te voelen. In 2000 ging dit nog om vier procent. "Dit zijn zorgwekkende cijfers", vindt Paul Strengers, Voorzitter van het Rode Kruis Amsterdam. Opvallend is, dat het gevoel van eenzaamheid zich voordoet in alle groepen van de bevolking, waaronder singles en Amsterdammers die onder de armoedegrens leven. Eenzaamheid lijkt daarnaast steeds meer een ziekte van de moderne tijd te worden, met mogelijk fysieke en psychische gevolgen. Het Rode Kruis vindt het daarom belangrijk dat er aandacht komt voor dit maatschappelijke probleem.

Samen in Amsterdam
De opbrengst maakt het mogelijk dat het Rode Kruis Amsterdam middels het project 'Samen in Amsterdam' hulp kan blijven bieden aan Amsterdammers in een sociaal isolement. Het Rode Kruis werft vrijwilligers en koppelt ze als maatje aan Amsterdammers die zich eenzaam voelen. Vrijwilligers bieden persoonlijk contact en helpen het sociale netwerk van deelnemers te vergroten, zodat ze zichzelf beter kunnen redden. Voorzitter Paul Strengers is enthousiast over de succesvolle avond: "Dankzij deze fantastische opbrengst van het benefiet, kan het Rode Kruis Amsterdam doorgaan met het project en daarmee een concrete oplossing bieden voor dit serieuze en groeiende maatschappelijke probleem van eenzaamheid in Amsterdam. Onze grote dank gaat uit naar alle aanwezigen en partijen die de organisatie van het Rode Kruis benefiet 2014 'Van Amsterdam, voor Amsterdam' mede mogelijk hebben gemaakt."

Rode Kruis 14 10 Benefiet Gala by RVDA 7425.jpg Rode Kruis 14 10 Benefiet Gala by RVDA 6217.jpg

Rode Kruis 14 10 Benefiet Gala by RVDA 5762.jpgRode Kruis 14 10 Benefiet Gala by RVDA 6483.jpg
(fotografie: Reinier RVDA)