Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Het hele gezin een reanimatiecursus
4 juni 2015 |

Het hele gezin een reanimatiecursus

​​​Moeder Inge checkt bij haar zoon Martijn of hij haar wel 'lief genoeg' vindt om te redden. Vol goede moed gaat ze op de grond liggen en neemt de rol aan van een bewusteloos slachtoffer. Na wat gelach en geplaag neemt Martijn een wat serieuzere rol aan als EHBO'er. Vanaf de zijlijn krijgt hij instructies. Zus Sophie laat weten dat eerst de arm van het slachtoffer haaks naar hem toe moet, zus Charlotte roept "Alaaf!" als hint voor de tweede arm. Vader Andreas kijkt vol trots toe hoe zijn gezin samenwerkt om moeder Inge in de stabiele zijligging te draaien. Zijn familie behoort na een reanimatiecursus van 4 uur tot één van de meest zelfredzame gezinnen van Amsterdam.

De beurt is aan Martijn. Hij gaat liggen en broer Pieter grijpt zijn kans om een sok in zijn gezicht te duwen. Er wordt wat gelachen maar ook daarna wordt het weer serieus. "Het is fijn dat wij als ouders nog niet zo oud zijn en de kinderen weer niet zo jong dat wij ons kunnen herkennen in de scenario's die we spelen. Dat is beter zo. Nu kunnen we er wat luchtiger mee omgaan en meer richten op de kennis en vaardigheden." 

Moeder Inge heeft alweer een tijd geleden voor haar verjaardag gevraagd om een reanimatiecursus met het hele gezin. Het is er dit jaar eindelijk van gekomen nadat vader Andreas middels een datumprikker en contact met het Rode Kruis aan het organiseren is geslagen. Ook de twee vriendinnen van beide zoons sloten aan. En zo af en toe kwam de hond even snuffelen of het wel echt oké ging met het 'slachtoffer'. Moeder Inge vindt het stoer dat haar hele gezin actief mee heeft gedaan. Haar boodschap aan alle gezinnen in Amsterdam is dan ook: volg nu een cursus, voordat het te laat is.

​Op deze pagina vind u meer informatie over onze EHBO-cursussen​.