Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws En plotseling ben je alleen
5 juni 2015 |

En plotseling ben je alleen

​​Ieder jaar komen de koppels van het maatjesproject samen in een buurthuis voor het evenement Meet the Matches. Dit jaar was dat voor stadsdelen Centrum en West op 1 juni in Buurt​huis de Horizon. Tijdens een lunch presenteren buurtbewoners hun activiteiten en geven korte workshops. Projectleider Marlene van der Reiden (31): "Het is fijn dat men elkaar op zo'n dag kan ontmoeten. Deelnemers zien dat ze heus niet de enige eenzame mensen in Amsterdam zijn. Ze beleven een gezellige dag en zien wat er allemaal te beleven valt in de buurt. We willen deelnemers stimuleren om activiteiten te ondernemen en zo hun netwerk uit te breiden. Zo wilden twee deelnemers zich na afloop opgeven voor een buurtactiviteit."

​De Indische Mevrouw Sijtsma (79) is één van de deelnemers van het evenement. Ze beweegt actief mee bij een workshop Line Dancing en hoort geduldig aan welke cursussen de Horizon nog meer aanbiedt.Twee jaar geleden ontmoette zij haar 'maatje' Bas. Ze was eenzaam en had grote behoefte aan gezelschap. "Ik heb de afgelopen tijd zo veel aan dit project gehad," vertelt ze. "Mensen om mij heen vielen weg. Zoiets gaat heel geleidelijk, en plotseling ben je alleen. En het is zó moeilijk om alleen te zijn." Gelukkig kwam Bas Wiegers om de hoek kijken. De jonge ondernemer (27 jaar) wilde zich inzetten voor zijn omgeving, en stuitte op het project 'Samen in Amsterdam'. Hij werd gekoppeld aan mevrouw Sijtsma. Bas: "Ik had vanwege haar achternaam een boerendame verwacht, maar ze bleek een exotische Indische mevrouw. Er was direct een klik." Ook mevrouw Sijtsma was enthousiast: "We hebben allebei een ongewone geboorteplek. Ik Indonesië, hij Bangladesh, dus we hebben veel om over te praten. We zien elkaar eens in de twee à drie weken, dat is altijd heel gezellig."


​Vrijwilliger Kris (26) vormt met Barry (68) een ander succeskoppel uit het 'Samen in Amsterdam' project. Waar zij uren over kunnen praten: muziek. Kris is gitarist in een soulband, en Barry heeft zijn hele leven op de mondharmonica gespeeld. "Het klikte zo goed dat we samen op vakantie in Griekenland zijn geweest," vertelt Barry, die in een rolstoel zit. "Toen ik in deze stoel belandde verloor ik iedereen om me heen. Niemand kwam me meer opzoeken. Daarom vind ik dit project fantastisch. Met Kris kan ik nog eens naar buiten, en we hebben zoveel te kletsen."


Aanmelden

Wil je meer over het project weten? Op de pagina van 'Samen in Amsterdam'​ lees je alles over het project. Direct aanmelden​ kan natuurlijk ook.