Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Gered worden door opa of oma
5 maart 2015 |

Gered worden door opa of oma

​"Ik ga je niet zoenen hoor Willem", roept de 68-jarige Jaap. Hij zit in het computerlokaal van de Stichting Ontmoetingsruimte Ouderen Jordaan (SOOJ) en is klaar voor de reanimatiecursus van het Nederlandse Rode Kruis. Cursusleider Bart Jansen stelt hem en de negen andere cursisten gerust: er zijn poppen om op te oefenen. Door Saskia Nelissen

Tien mannen en vrouwen hebben zich op dinsdagochtend verzameld in de ruimte van de SOOJ. Niet alleen delen de tien het feit dat ze allemaal vrijwillige barman of -vrouw ​zijn op de sociëteit, ook zijn ze allemaal op leeftijd. Een gebeurtenis bijna twee jaar geleden op 'de ouderensoos' was de trigger voor de tien om zich aan te melden voor de cursus. "Want toen ging het bijna mis", vertelt Hilde. Ze is met haar 74 jaar de oudste deelneemster van de reanimatiecursus. Klaas (62) vult aan: "Een van de bezoekers van de SOOJ viel ineens om. Gelukkig kon iemand hem reanimeren, anders was het slecht afgelopen." 

Omdat slechts één bezoeker van de sociëteit wist hoe je moet reanimeren, werd snel besloten een cursus aan te vragen bij het Rode Kruis. En dus is het bingo- en klaverjaszaaltje voor een dag omgetoverd tot oefenruimte. Na de eerste uitleg op een powerpoint gaat het praktijkgedeelte beginnen. Giechelend buigen de eerste dames zich over de oefenpop. Instructeur Bart Jansen geeft duidelijk maar enthousiast uitleg: "Maak ruimte, kijk of het slachtoffer nog reageert." Natali van 65 vindt het best spannend. "Normaal zie je dit op tv of in een film. Nu moeten wij het echt zelf gaan doen."

Hoewel de ouderen steeds aandachtig luisteren naar de uitleg, is er ook tijd voor een geintje tussendoor. "Na jou hoef je hem niet schoon te maken hoor!", grapt de 69-jarige Willem tegen Diny (56) nadat ze de oefenpop mond-op-mondbeademing heeft gegeven. "Het kunstgebit moet er toch zeker uit bij een reanimatie!", roept weer een ander.

"Nu ginnegappen we nog, maar straks hebben we wat we ler​en misschien wel echt nodig", zegt Leny van 65. Ondertussen speelt ze het oefenspel goed mee. "Ik bel 112! Hallo, we hebben een ambulance nodig!" Jopie (67): "Het reanimeren is best zwaar, maar ik heb wel het gevoel dat ik straks echt iemand kan helpen als dat moet. Eigenlijk zou iedereen een reanimatiecursus moeten volgen."

Na vier uren intensieve training stelt Bart Jansen dat alle cursisten het uitstekend hebben gedaan. Binnenkort ontvangt iedereen een officieel certificaat, alleen Jaap zal er geen krijgen. Hij heeft alle instructies gevolgd, maar daadwerkelijk op zijn knieën gaan zitten om te reanimeren, dat was wat te veel. En dus moet Bart Jansen streng zijn. Ondanks dat het certificaat er voor Jaap niet in zit, blijft hij opgewekt: "Het geeft helemaal niks, want hulpverlening zit niet in een certificaat. Hulpverlening komt uit je hart."