Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Start pilot EHBO aan kwetsbare doelgroepen
22 mei 2015 |

Start pilot EHBO aan kwetsbare doelgroepen

​​Vorige week vond de eerste snelcursus EHBO op maat plaats in bij het Rode Kruis Amsterdam. De cursus maakt onderdeel uit van een pilot van zes cursussen voor kwetsbare doelgroepen. De eerste  cursus werd gegeven aan een groep ongedocumenteerde vrouwen in Amsterdam-Zuidoost.

Onder deze groep vrouwen uit de 'vlucht' flat Hoogoord in Amsterdam Zuidoost bleek grote behoefte te bestaan aan EHBO-kennis.  Ze wilden graag leren over wat te doen in een noodsituatie in Nederland.

Trots

De snelcursus werd enthousiast ontvangen. "De vrouwen hebben een grote behoefte aan meer educatie" vertelt Henk Griffioen, een van de betrokken vrijwilligers van de flat Hoogoord. "Het was een geweldige cursus die met veel enthousiasme, inspiratie en plezier werd gegeven. Het heeft de vrouwen goed gedaan!" Hij laat tevens weten dat de vrouwen nu meer informatie willen gaan opzoeken over EHBO in de bibliotheek. "Ik ben blij dat jullie hiertoe de aanzet hebben gegeven." De vrouwen ontvingen na de cursus een certificaat en waren trots op hun deelname. Zij zijn nu beter voorbereid om zichzelf en juist ook anderen beter te kunnen helpen in noodgevallen.E
HBO oMaat 
De EHBO op maat cursussen zijn bedoeld voor specifieke groepen verminderd zelfredzame mensen. Op deze manier wil het Rode Kruis Amsterdam bepaalde kwetsbare en moeilijk te bereiken doelgroepen de mogelijkheid geven EHBO-kennis op te doen, om bij te dragen aan hun zelfredzaamheid. Door middel van een snelcursus van 4 uur wordt kennis gemaakt met het basale niveau van EHBO. Hoe beoordeel je de toestand van het slachtoffer? Hoe verleen je hulp aan iemand met een brandwond? Zo zijn mensen in staat en bereid om Eerste Hulp te verlenen, waarbij ze zichzelf of anderen effectief kunnen helpen.