Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Eerste Hulp Dam tot Dam
31 oktober 2013 |

Eerste Hulp Dam tot Dam

Meer dan 200 vrijwilligers van het Rode Kruis waren zondag 22 september aanwezig om eerste hulp te verlenen tijdens de 29e editie van de Dam tot Damloop. Verdeeld over 35 EHBO-posten zijn honderden mensen behandeld.  Er waren veel meer hulpverleningen dan voorgaande jaren.  Een belangrijke oorzaak was het warme weer dat bij de renners voor oververhitting zorgde. 

Dit jaar zijn door het Rode Kruis ook mobiele eerste hulp teams (bike teams) ingezet. Zij surveilleerden op mountainbikes tussen de eerste hulpposten. Dankzij een nieuw GPS Tracking systeem (Smart Tracker X-guard) waren deze teams vanuit het Actiecentrum te volgen en konden zo sneller ter plaatse zijn om slachtoffers te behandelen. Het Rode Kruis heeft door de inzet van de vrijwillige eerste hulpverleners vele mensen op de been geholpen maar er zijn ook tientallen mensen afgevoerd per ambulance naar ziekenhuizen in de regio.


 

De EHBO posten van het Rode Kruis stonden op verschillende plekken langs het parcours dat startte op de Prins Hendrikkade in Amsterdam en eindigde op de Peperstraat in Zaandam. Op elke EHBO post stonden vrijwilligers van het Rode Kruis met een geldig EHBO diploma, allen getraind voor het gebruik van een AED. Dankzij de hoge temperaturen gedurende de dag was het aantal hulpvragers dit jaar aanzienlijk. De meest voorkomende letsels waren het gevolg van oververhitting, verstuiking, schaafwonden en natuurlijk blaren.

Naast de EHBO-posten van het Rode Kruis was ook de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) ingezet. Op zondag verzorgde het Rode Kruis ook de Eerste Hulp tijdens de Dam tot Dam Fietsclassic waar 6.000 fietsers in actie kwamen en op zaterdag tijdens de Dam tot Dam Wandeltocht waar meer dan 35.000 wandelaars aan meededen.

‚Äč