Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Eenzame Amsterdammers samen aan de Langste Eettafel
30 september 2015 |

Eenzame Amsterdammers samen aan de Langste Eettafel

​Maandagavond schoven  eenzame Amsterdammers met hun maatjes aan bij de Langste Eettafel van het Rode Kruis Amsterdam. Het zijn stadgenoten die soms weken niemand zien omdat ze het contact met mensen om hen heen zijn kwijtgeraakt. Via een maatjesproject zoals 'Samen in Amsterdam',  zijn ze in contact gekomen met een vrijwilliger. Deze maatjes helpen hen om weer de deur uit te komen en activiteiten in de buurt te ondernemen. Voor velen van hen was dit diner een onvergetelijke ervaring.

Rode Loper
Verwachtingsvol druppelen de gasten over de rode loper de feestlocatie binnen, welkom geheten door officiële portiers van tophotels in Amsterdam. Hen wacht een bijzondere avond in het centrum van Amsterdam met een sjiek diner en mooie jazzmuziek. De tafels zijn prachtig gedekt en gasten hebben zich voor deze avond mooi aangekleed. Al snel zit iedereen geanimeerd met elkaar te kletsen.

DSC_9670.JPG
In je eentje doe je dit niet
Een van de gasten aan tafel is meneer Stevers. "Dit is voor het eerst dat ik zoiets meemaak. In je eentje doe je dit niet. Ik heb wel familie, maar ze komen niet. En dan word je eenzaam."
An is met haar maatje Mirjam gekomen. An heeft vroeger wedstrijden gedanst, de muziek vindt ze prachtig, dus dit is echt een cadeautje voor haar. "Van deze muziek gaat mijn hart open en dicht." De twee zijn geen maatjes meer, maar vriendinnen.  Mirjam rijdt An van haar plek en danst met haar voor de muzikanten van Jazz Orchestra of the Concertgebouw. "We doen veel dingen samen, we gaan ook vaker naar concertjes. We hebben een bucketlist die we samen afwerken."
DSC_9774.JPG

Hoogtepunt
Niet alleen voor de gasten aan tafel, maar ook voor de 'spelers' van het Elftal van Armoede is het een onvergetelijke avond. Deze groep bestuurders en directeuren van grote bedrijven helpen de hele avond enthousiast mee in de bediening. Zoals Robert Monas, directeur van Tommy Hilfiger, die de kleding van het Elftal verzorgde.  Ook ondernemer Annemarie van Gaal geniet zichtbaar: "Ja weet je, dit is voor ons ook goed. Want dit houdt je met beide benen op de grond. Af en toe denk je dan weer eens van ja… Het kwartje kan ook de andere kant opvallen, hè…". Namens de gemeente is Wethouder Vliegenthart aanwezig, die zich ook opwerpt als kelner en met veel gasten aan tafel een praatje maakt.

Even miljonair
Sommige gasten worden vergezeld door hun vrijwillige maatje . Deze vrijwilligers zijn bevlogen Amsterdammers die zich belangeloos inzetten om meer verbinding in Amsterdam te creëren. "Ik voel me eigenlijk een klein beetje een miljonair! De entourage is mooi, de bloemen zijn mooi. Ik ga hier nog weken van genieten. En ja, de vrijwilliger wordt nou een beetje in het zonnetje gezet. Dus de zorger wordt nu een beetje verzorgd, en dat is zo'n lekker gevoel. Je doet vrijwilligerswerk gewoon zonder erbij na te denken, zonder iets terug te vragen, want dat is vrijwilligerswerk, en nu word je door bobo's en hoge piefen in de watten gelegd", aldus een vrijwilliger.IMG_0193.JPG

Samen opstaan
Emmy Stoel, lid van het Elftal én namens de Luxury Hotels of Amsterdam sponsor van deze avond geeft aan waarom deze avond zo belangrijk is. "Het gaat over de socialisering, dat je anderen ontmoet en dat je een gezellige avond hebt. Even weg van je zorgen en eventjes genieten van iets wat je niet alledaags meemaakt. En ik denk dat het heel belangrijk is dat onze medewerkers, die altijd in een luxe omgeving zijn, ook eens zien wat de andere kant van de samenleving is.  Zo kunnen zij ook iets terug doen voor de samenleving. Dus het heeft twee kanten in mijn opzicht."
TH1.jpg

Lieve Amsterdammers
Op de tafels liggen 'Lieve Amsterdammer'- kaartjes, met hartverwarmende boodschappen van Amsterdamse kinderen. De teksten en tekeningen, raken de gasten zichtbaar in hun hart.  Met deze sympathieke kaartenactie vragen we, net als deze Langste Eettafel, tijdens de Week tegen Eenzaamheid aandacht voor mensen in een sociaal isolement. Het zijn initiatieven van de Coalitie Erbij, een verbond van maatschappelijke organisaties, waaronder het Rode Kruis Amsterdam. Samen strijden ze tegen eenzaamheid.

Verbinding
Mensen met blije gezichten vertrekken aan het einde van de avond huiswaarts, met als aandenken een goodybag, een lief kaartje en een prachtige orchidee. Vele handen worden geschud en meensen bedankt. We kijken trots en dankbaar terug op een avond waar met volle teugen is genoten een contacten zijn gelegd. Een fijne avond van verbinding!

20150928_163210_resized.jpg