Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Eenzaam in Amsterdam
6 april 2012 |

Eenzaam in Amsterdam

 
De Telegraaf d.d. 21 maart 2012
 
 
In de stad leven ongeveer tachtigduizend inwoners in eenzaamheid. Familie of vrienden hebben ze volgens het Rode Kruis nauwelijks en de buren weten vaak niet dat er iemand naast hen woont.
 
En zo kan het gebeuren dat bewoners sterven in eenzaamheid en door niemand worden gemist, aldus De Telegraaf. Maandag werd een 63-jarige man uit de Diamantbuurt dood aangetroffen in zijn woning. Hij bleek  twee jaar lang dood in zijn huis te hebben gelegen. Toen een buurtregisseur maandagmiddag bij de man aanbelde om hem, op verzoek van familie die geen contact met hem kreeg, mede te delen dat zijn moeder spoedig zou overlijden, werd de man gevonden in zijn bed. Hij is een natuurlijke dood gestorven en was gemummificeerd.

In Amsterdam is de eenzaamheid groter dan in de rest van Nederland, waar zes procent in een sociaal isolement leeft. In grote steden is de onderlinge omgang anoniemer en onpersoonlijker dan in de provincie. Bovendien is Amsterdam een laatste haven voor daklozen, drugsverslaafden en psychiatrische probleemgevallen.

Volgens het Rode Kruis is eenzaamheid een groot probleem. 'Eenzame mensen hebben vaker last van een verminderd zelfrespect, een pessimistische kijk op de toekomst, depressieve klachten en angststoornissen'. De organisatie is daarom het project 'Samen in Amsterdam' gestart waarbij vrijwilligers en eenzamen aan elkaar worden verbonden.