Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Een waardig afscheid van de Rode Kruis tram
16 mei 2017 |

Een waardig afscheid van de Rode Kruis tram

​​De Red Crosser is een begrip voor Amsterdam en was het uithangbord van het Rode Kruis. Het was een omgebouwde tram voor hulpbehoevenden waar in de afgelopen jaren bijna 30.000 gasten een rondrit door Amsterdam mee hebben gemaakt. Mindervaliden en chronisch zieken hadden met de tram de mogelijkheid om Amsterdam te (her)ontdekken. Om nog voor een laatste keer terug te kijken naar dit bijzondere project is er een afscheid georganiseerd waarbij betrokkenen zoals trambestuurders en Rode Kruis vrijwilligers samen komen. Hoewel alle aanwezigen het afscheid enorm betreuren staan op deze dag vooral de mooie jaren waarin de tram reed centraal.​
Door: Lisette Kok

Liefde voor de tram

Het is voor de genodigden duidelijk een gezellig wederzien. De liefde voor de tram komt in de gesprekken meteen naar boven. De mensen praten bij en vertellen elkaar anekdotes over de tram en haar gasten. Paul Strengers, voorzitter Rode Kruis Amsterdam-Amstelland spreekt iedereen toe. Hij haalt twee van de grondbeginselen van het Rode Kruis aan: menslievendheid en vrijwilligheid. Beide fundamenten komen ook bij dit afscheid goed naar voren. Een groot deel van de genodigden is vrijwilliger die zich al jaren lang met veel passie inzet voor het Rode Kruis. Een bevlogen groep mensen die nu afscheid neemt van een project waar ze met veel betrokkenheid aan hebben meegewerkt.

IMG_6295.jpg
Fotograaf: Wendy Hereijgers

Palen
op de Dam
De Red Crosser staat in de tramremise in de Lekstraat. Om daar te komen, worden de gasten, zeer toepasselijk, vervoerd met een GVB-tram. Een accordeonspeler zorgt voor de feestsfeer en met zijn Amsterdamse nummers zingt iedereen uitbundig mee.  Een gids vertelt nog wat feitjes over de hoofdstad net zoals dat vroeger in de Red Crosser ook ging. Één van de voormalige gidsen vertelt:  "Over elke plaats wist je wel iets te zeggen. Soms had je ezelsbruggetjes nodig om feiten te onthouden, zoals bijvoorbeeld over het aantal palen waar het Paleis om de Dam op is gebouwd. Dat zijn er namelijk 13659. Dat onthoud ik zo: er zijn 365 dagen in een jaar, en dan nog een eentje ervoor en een negentje erachter." Een ander vervolgt: "Toen ik dat een keer vertelde, werd ik even op mijn nummer gezet. Het zijn er namelijk twee minder, die palen zijn eruit gehaald om te controleren of ze nog gaaf waren, maar die zijn nooit teruggeplaatst. Zo blijf je als gids ook nieuwe dingen leren over de stad."


IMG_6254.jpg
Fotograaf: Wendy Hereijgers

Vrijwilligers in het zonnetje
In een grote hal wacht de Red Crosser op de mensen. Er is tijd voor foto's, een laatste aanblik aan de tram en een goed verzorgde lunch. Twee vrijwilligers worden nog speciaal in het zonnetje gezet. Het zijn Liesbeth van Aerssen en Willy Pennink. Liesbeth viert haar 10-jarig jubileum en heeft zich al die jaren zowel voor als achter de schermen hard gemaakt voor de eenzame Amsterdammer. Willy krijgt een bronzen medaille van Verdienste. Zij was al die jaren de eerste contactpersoon voor alle Red Crosser vrijwilligers en zorgde ervoor dat er elke rit drie mensen klaar stonden: de gids, ritcoördinator en de wisselaar. Ze kende alle vrijwilligers en zorgde dat alles tot in de puntjes geregeld was.Liesbeth van Aerssen en Willy Pennink.​
Fotograaf: Wendy Hereijgers

Een tastbare herinnering
Zo hebben allen aanwezigen hun eigen herinneringen aan de Red Crosser. Deze krijgt iedereen na afloop cadeau in de vorm van een boek met opgetekende verhalen over het project. Samen met een bouwplaat van de tram biedt het boek een tastbare herinnering aan de bijzondere ritten en alle blij gemaakte passagiers. Hoewel de tram van de rails is, kan de Red Crosser in gedachten blijven bestaan. 


​Fotograaf: Wendy Hereijgers

Artikel delen?