Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amsterdam Actueel Nieuws Amsterdam neemt afscheid van Red Crosser
8 mei 2017 |

Amsterdam neemt afscheid van Red Crosser

​De omgebouwde tram die veertien jaar lang dienst deed als Red Crosser heeft in oktober zijn laatste rit gereden. Op 12 mei a.s. nemen Rode Kruis Amsterdam en GVB met weemoed en trots afscheid van dit rijdende monument. ​

​De Red Crosser bood kwetsbare, minder valide Amsterdammers een mooi dagje uit. Het voertuig dat door vrijwilligers van het Rode Kruis Amsterdam en GVB werd gerund, was ver over zijn levensduur en kampte daardoor met ernstige technische mankementen.

tram6.jpg
​Fotograaf: Don Maskerade

Enige aangepaste tram ter wereld

De tram was speciaal aangepast voor rolstoelgebruikers en beschikte over een lift, keukentje en invalidentoilet. In een ruim twee uur durende rondrit vertelde een gids over de geschiedenis en bijzonderheden van de stad.. Ervaren en enthousiaste vrijwilligers van het Rode Kruis heetten iedereen van harte welkom, begeleidden de rondrit en zorgden voor koffie en thee met een gebakje. Paul Strengers, voorzitter Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, kijkt met trots terug op het project: "De Red Crosser was een begrip in Amsterdam, want waar in de wereld kwam je zo'n tram tegen? Nergens, alléén in Amsterdam."​

Vele gasten hebben dankzij de Red Crosser van Amsterdam kunnen genieten: ouderen, eenzame mensen, mensen met een beperking. Reacties in het gastenboek zeggen veel: "Ik ben 81 jaar en invalide en kom nooit meer in Amsterdam. Mede daarom ben ik u zo dankbaar. Mijn Amsterdamse hart sprong open en genoot van volle teugen." En: "Eigenlijk word ik hier een beetje emotioneel van, omdat ik acht jaar niet in de stad geweest ben. Dit is voor mij onvoorstelbaar."

Glimlachende gezichten

Het gaat alle betrokkenen aan het hart dat de tram niet meer rijdt. Ook voor Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB, is het een gemis: "De enorme glimlach aan het einde van de dag op de gezichten van de gasten, maakte het meer dan waard. De overgave en betrokkenheid van alle vrijwilligers waren vanzelfsprekend en dat maakt mij erg trots. De Red Crosser heeft een prachtige bijdrage aan Amsterdam geleverd."


Het Rode Kruis Amsterdam blijft zich inzetten voor kwetsbare Amsterdammers om ze te versterken. Zo kunnen eenzame stadgenoten via het project 'Samen in Amsterdam' een vrijwillig maatje krijgen en organiseert het Rode Kruis EHBO-cursussen voor kwetsbare doelgroepen.

red crosser_klein.jpg

Artikel delen?