Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amersfoort Actueel Nieuws Kamp Amersfoort vierde 70 jaar bevrijding
19 april 2015 |

Kamp Amersfoort vierde 70 jaar bevrijding

Jaarlijks op 19 april wordt stilgestaan bij het feit dat in 1945 op die datum Loes van Overeem van het Rode Kruis de leiding van Kamp Amersfoort overnam van de Duitse bezetter. Ze voorkwam daarmee dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog nog veel slachtoffers zouden vallen. Zondag 19 april 2015 gebeurde deze herdenking onder grote belangstelling voor de zeventigste keer.

De 47 nog in leven zijnde voormalige kampbewoners vormden het middelpunt van de plechtigheid, die muzikaal opgeluisterd werd door het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) en het ensemble Le Nuove Musiche. Onder andere mr. J.P.H. Donner, vice-president van de Raad van State, hield een indrukwekkende toespraak.

Bijzonder was dat zich onder de aanwezigen ook een familielid van Loes van Overeem bevond.Rode Kruis Amersfoort zorgde traditiegetrouw met 8 vrijwilligers voor het hijsen van de vlag en het uitvoeren van de EHBO-diensten.

De broze overlevenden bleken het sterkst, want de daadwerkelijke inzet beperkte zich dit jaar in hoofdzaak tot het helpen van twee flauwgevallen politieagenten.