Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Amersfoort Actueel Nieuws Informatie over sociale hulp
26 december 2014 |

Informatie over sociale hulp

​Veel sociale diensten van de Amersfoortse afdeling zijn bij het grote publiek onbekend. Wat levert afdeling Amersfoort op sociaal gebied?​


Afdeling Amersfoort voorziet in zowel noodhulp als sociale hulp.

Met onze tak sociale hulp strijden wij preventief en reactief tegen sociale isolementen van stadsgenoten. Wij helpen Amersfoorters weer op weg.

Welke sociale hulp verlenen wij?

​Afdeling Amersfoort realiseert diverse sociale activiteiten:

  • Telefooncirkel
  • Wenstafel
  • Bijzondere vakanties
  • Contacten via creativiteit
  • Sociale huisbezoeken
  • Eerste Hulp Bij Administratie
  • Zelfredzaamheidscursussen
  • Vrijwilligerspool

 Telefooncirkel

Deze cirkel bestaat uit cliënten die iedere ochtend gebeld worden. Zo is er dagelijks contact en kan er snel worden ingegrepen als er problemen ontstaan. De cirkel wordt opgestart en afgesloten door een vrijwilliger, die dit vanuit huis of vanaf werk kan doen.

 Wenstafel

In verpleegtehuis Sint Elisabeth staat de wenstafel. 1 Keer in de 2 weken kunnen bewoners hun wensen inleveren. Voorbeelden zijn: ik wil graag een appeltaart bakken, ik wil naar de dierentuin, ik wil een kopje koffie drinken in de stad. Wenstafelvrijwilligers laten wensen uitkomen.

 Sociaal huisbezoek

​Eenzame stadsgenoten worden bezocht door een vrijwilliger. Dat gebeurt zowel thuis als in het verpleegtehuis. Er wordt aandacht geschonken aan de cliënt, ondersteuning geboden bij bezoek aan bijvoorbeeld een arts en er wordt samen met de cliënt gekeken naar wat het Rode Kruis kan doen, zoals samen een wandeling maken door het park.

Bijzondere vakanties

Aan huis gebonden stadsgenoten gaan samen met o.a. het Rode Kruis een aantal dagen op vakantie. Op deze manier krijgen zij een leuke tijd en de mantelzorgers weer wat vrije tijd.

 Contacten via creativiteit

Vrijwilligers gaan naar verpleeg- en verzorgingstehuizen en zijn daar een dagdeel met bewoners creatief bezig. De producten worden verkocht en de opbrengst komt ten goede aan Mappa Mondo, tehuizen die ouders van zieke kinderen een adempauze bieden door deze kinderen te verzorgen.

Eerste Hulp Bij Administratie

Een team van vrijwilligers helpt stadsgenoten met een vastgelopen administratie weer op weg door orde te scheppen in de financiën. Hierdoor worden problemen uit het verleden opgelost en in de toekomst voorkomen.

Zelfredzaamheidscursussen

Het Rode Kruis heeft diverse cursussen ontwikkeld die problemen in de toekomst moeten voorkomen. Zo reikt de cursus Sterk door je Netwerk handvatten aan om onder de mensen te komen of te blijven. De cursus Zelfredzaamheid maakt mensen bewust van de gevaren in en om huis. Door dergelijke cursussen blijven Amersfoorters zo lang mogelijk gezond, mobiel en sociaal. Hierdoor wordt de zorg ontlast.

Vrijwilligerspoule

Deze nog op te richten poule bestaat uit vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als dat nodig is. Denk hierbij aan transportondersteuning of het doen van klussen voor hulpbehoevenden.

 Wat doet de afdeling nog meer?

Naast het verlenen van sociale hulp verleent de afdeling ook noodhulp. We geven cursussen EHBO voor volwassenen en kinderen, leveren EHBO-steun tijdens evenementen en we worden ingezet wanneer er zich een ramp voltrekt in de regio. Om de 2 weken komen deze hulpverleners bijeen om te trainen.

Helpt u mee?

De afdeling Amersfoort is op zoek naar vrijwilligers die met ons de strijd willen aangaan met noden in onze stad.

Gaat uw hart sneller kloppen van één van onze activiteiten? Meld u zich dan aan als vrijwilliger bij onze stand, of via info@rodekruisamersfoort.nl.

Wilt u zich op een andere manier nuttig maken voor onze afdeling? Dat kan! Stuur ons een e-mail met uw expertise en wij nemen contact met u op.​​

Kent u mensen die onze zorg kunnen gebruiken? Breng hen op de hoogte van onze activiteiten en neem contact op met ons.

 

Rode Kruis Afdeling Amersfoort

Columbusweg 30

3814 WE  Amersfoort

033-472 7553

info@rodekruisamersfoort.nl

www.rodekruis.nl/amersfoort

facebook.com/RodeKruisAmersfoort