Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Alphen aan den Rijn Dit doen we Verslagen van Workshops Zelfredzaamdeid - Noodhulp Voortgezet onderwijs

Verslagen van Workshops Zelfredzaamdeid - Noodhulp Voortgezet onderwijs

‚ÄčOp 16 Januari heeft het Rode Kruis afdeling Alphen aan den Rijn e.o een workshop gegeven aan 60 leerlingen van het Scala College in Alphen aan den Rijn.

 Deze workshop Zelfredzaamheid/ Noodhulp heeft als doel bewustwording bij de leerlingen te activeren ten aanzien van de eigen
zelfredzaamheid en het bieden van hulp aan anderen in noodsituaties.
Om dit te bereiken wordt een circuit van 6 onderdelen uitgezet waarbij bij elk onderdeel  informatie en kennis wordt overgedragen aan de leerlingen door onze Rode Kruis vrijwilligers. Bij een aantal onderdelen kunnen de leerlingen ook zelf met het materiaal aan de slag om te oefenen.
Onderdelen van het circuit zijn:
-     Ambulance en gebruik brancard
-    Vitale Functies (ABCDE)
-    Reanimatie (poppen en AED)
-    Brandwonden-  Lotusslachtoffer
-    Alcoholmisbruik-  Lotusslachtoffer
-    Paniekaanval-  Lotusslachtoffer
Tijdens het afsluitende evaluatie overleg hebben docenten en leerlingen zich enthousiast over de workshop uitgelaten.
Het succes van de workshop is voor een groot deel te danken aan de enthousiaste inzet van de Rode Kruis vrijwilligers Noodhulp, de EHBO instructeurs van onze afdeling en de Lotusslachtoffers van de Kring Gouda.

Op 9 Februari 2015 heeft het Rode Kruis afdeling Alphen aan den Rijn e.o voor de derde keer een workshop Zelfredzaamheid- Noodhulp gegeven aan 28 leerlingen 4ejaars VMBO van het Ashram College in Nieuwkoop. Deelname aan de workshop telt voor deze leerlingen mee voor het eindexamen.


De workshop heeft als doel bewustwording te activeren bij de leerlingen ten aanzien van de eigen zelfredzaamheid en het bieden van hulp aan anderen in noodsituaties.
Om dit te bereiken werd een circuit van 7 onderdelen uitgezet waarbij bij elk onderdeel  informatie en kennis wordt overgedragen aan de leerlingen door onze Rode Kruis vrijwilligers. Bij een aantal onderdelen kunnen de leerlingen ook zelf met het materiaal aan de slag om te oefenen.
Onderdelen van het circuit zijn:
-    Ambulance en gebruik brancard
-    Vitale Functies (ABCDE)
-    Reanimatie (poppen en AED)
-    Brandwonden-  + Lotusslachtoffer
-    Alcoholmisbruik-  +Lotusslachtoffer
-    Paniekaanval-  +Lotusslachtoffer
-    CVA- + Lotusslachtoffer

 Leerlingen en docenten hebben zich, tijdens de gezamenlijke afsluitende evaluatie, enthousiast uitgelaten over de workshop. Met name de uitvoerende rol van de Lotusslachtoffers werd door de leerlingen zeer gewaardeerd en de groep werd dan ook met een luid applaus bedankt.
De enthousiaste inzet van alle aanwezige Rode Kruis vrijwilligers heeft de workshop weer tot een succes gemaakt