Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Aalsmeer Actueel Nieuws Rolstoelfietsen daverend succes!
21 oktober 2013 |

Rolstoelfietsen daverend succes!

​​​​Iedereen kent het Rode Kruis als de hulporganisatie voor internationale en nationale noodhulp. Maar wat niet iedereen weet is dat het Rode Kruis meer doet. Het verzorgt ook in de eigen regio sociale hulp voor chronische zieken, gehandicapten en vereenzaamde mensen. De afdeling Aalsmeer heeft een aantal activiteiten op dit terrein. Voorbeelden zijn de telefooncirkel, creadagen, koffie-ochtenden, wandelprojecten en de jaarlijkse boottocht. Nieuw dit jaar is rolstoelfietsen. 

Rolstoelfietsproject


Vanuit de praktijk blijkt dat veel ouderen en mensen met een lichamelijke beperking nauwelijks de deur uit komen. Medio 2013 is gestart met de voorbereidingen, zou het niet mogelijk zijn meer hulpbehoevende mensen heerlijk mee te nemen naar buiten? Niet wandelend maar op de fiets. Aalsmeer en omgeving heeft zoveel te bieden en met de fiets bereik je net plaatsen waar je wat minder vaak komt. Voor het rolstoelfietsproject wordt gebruikt gemaakt van duofietsen en rolstoelfietsen. Unieke en degelijke, stabiele fietsen, beiden elektrisch ondersteund. Na wat proefritjes werd in 1 augustus officieel gestart met het rolstoelfietsproject. De fietsen zijn eigendom van Aalsmeerse zorgcentra – Kloosterhof, Rozenholm en Zorgcentrum Aelsmeer - en worden door dit Rode Kruis project meer gebruikt dan ooit. Momenteel zijn we met 8 vrijwilligers en hebben we al heel wat inwoners op een mooie fietstocht mogen begeleiden. Een tocht gaat veelal over 10 kilometer en duurt ongeveer 1 uur. Er wordt alleen bij goed weer gefietst. Als het weer het toelaat hopen we door te kunnen fietsen tot half oktober.

Vanwege de vele aanmeldingen is nu al besloten het rolstoelfietsproject in 2014 te continueren. Om zoveel mogelijk mensen ook volgend jaar te laten genieten van zo’n bijzonder uitstapje is het wenselijk om de beschikking te hebben over een groep enthousiaste vrijwilligers. Behalve dat degene in de rolstoel plezier beleeft aan zo’n tocht is het ook een gezonde bezigheid voor degene die fietst. Het fietsen zelf is vergelijkbaar aan het fietsen op een gewone fiets, ze zijn zo ontworpen dat het de fietser niet veel kracht kost. Uiteraard krijgen alle nieuwe vrijwilligers een goede uitleg over het besturen van de fietsen. Heeft u tijd en zin om met ons mee te fietsen? ​ Neem contact op!

Rolstoelfietsen Aalsmeer.jpg