Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Water, waaiers en tomaatjes voor kwetsbare ouderen
20 juni 2017 |

Water, waaiers en tomaatjes voor kwetsbare ouderen

​​Gewapend met waaiers, cherrytomaatjes en flessen water gingen ze op pad. Een grote groep vrijwilligers van Ready2Help kwam in actie om ouderen te helpen. Want het is warm! En dat betekent dat kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, onverwacht last kunnen krijgen van de hoge temperaturen.

krodekruis-hitte-inzet-Ready2Help-Dordrecht-640.jpg

Ready2Helpers in actie voor ouderen in Dordrecht. Foto: Arie Kievit

​Gisteravond stuurde het Rode Kruis een oproep om te helpen via burgerhulpnetwerk Ready2Help, vandaag lopen al tien vrijwilliger door een seniorenflat in Dordrecht.

"Fantastisch," zegt mevrouw van IJzeren-van Pelt. "Ik dacht eerst dat ze voor een bijdrage kwamen, maar ze kwamen juist iets brengen." Vrijwilligers van Ready2Help maken een praatje en geven haar een waaier en  wat te drinken.

Ouderen extra in de gaten houden

Niet alle ouderen gaan bewust om met het warme weer. Het is daarom geen overbodige luxe om ze extra in de gaten te houden, weet voormalig diëtist Jan Derksen. Voor de tweede keer helpt hij als vrijwilliger bij een Ready2Help-actie tijdens hitte. "Oudere mensen voelen minder snel dat ze dorst hebben. Daardoor raken ze makkelijker bevangen door de warmte."

​En dus kan het beslist geen kwaad om even langs te gaan, zegt noodhulpcoördinator Wouter Bijlsma. "Juist in wooncomplexen waar ouderen zelfstandig wonen, mist soms de controle en aandacht van anderen. Daarom wil het Rode Kruis hier graag een bezoek brengen en in gesprek gaan."​

Te weinig drinken

Ook vrijwilliger Willy Wisse vindt het belangrijk om ouderen te vragen of hun huis koel is en of ze genoeg drinken. "Vaak vinden zij wel dat ze genoeg drinken, maar dan vraag je door en blijkt dat ze maar een halve liter water per dag drinken. Dat is echt niet genoeg met zulke temperaturen."

Dat het warm kan worden in zo'n seniorenflat staat vast; bij een vergelijkbare hulpactie vorig jaar werd in sommige woningen onder het platte dak een temperatuur van 40°C gemeten.

Veel ouderen reageren positief op de actie van het Rode Kruis. "Prachtig, het is toch een teken dat er naar elkaar omgekeken wordt," zegt de heer Buntjer. "Zeker bij de mensen waar niet zo vaak anderen langskomen."

Bezoekje welkom?

Het Rode Kruis wil vaker langsgaan bij wooncomplexen voor senioren. Ken je een locatie in jouw omgeving waar een bezoek welkom is van Ready2Help? Neem dan contact op met het Rode Kruis op het telefoonnummer 070 - 4455666.

Ook meehelpen bij toekomstige acties van Ready2Help? Meld je aan als vrijwilliger!

 

Artikel delen?