Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis luidt noodklok Oost-Aleppo
29 september 2016 |

Rode Kruis luidt noodklok Oost-Aleppo

​De medische voorzieningen in Oost-Aleppo zijn schaarser dan ooit. Afgelopen dagen is het aantal slachtoffers in dit deel van de Syrische stad dramatisch toegenomen. Artsen in West-Aleppo staan klaar om te helpen, maar willen een veilige doorgang. 


Geef voor hulp in Syrië 

RK0014080.jpg

In het oosten van Aleppo is een gebrek aan alles. Het Rode Kruis slaat alarm. 


"Gevaarlijker in het ziekenhuis dan erbuiten"​

Eerste hulp wordt op straat verleend, de meeste ziekenhuizen zijn verwoest. In het oostelijke deel van de stad zijn nog maar veertien opgeleide artsen aanwezig, die uitgeput zijn. Slechts een derde van de ziekenhuizen is operationeel. Na de aanvallen woensdag zijn er nog maar zes van de 21 ziekenhuizen over. In twee hiervan kunnen operaties worden uitgevoerd. Het aanwezige medische personeel kan de toestroom van gewonden niet aan. Zelfs schoonmakers verlenen nu eerste hulp. Yves Daccord, directeur-generaal van het Internationale Rode Kruis, "We zijn op het punt gekomen dat het eigenlijk gevaarlijker is in het ziekenhuis dan erbuiten."

Gebrek aan alles

Er is gebrek aan alles. Brandstof en water worden steeds schaarser. Er is geen elektriciteit meer voor geboortecentra. De zorg voor vroeggeboren kinderen kan niet verleend worden. Moeders moeten gedwongen thuis bevallen. Ook medische basisvoorzieningen ontbreken, zoals dekens om de patiënten warm te houden. Daar worden nu lijkenzakken voor gebruikt, maar zelfs die raken op.

Het Rode Kruis staat klaar om medische zorg te verlenen en wacht op toestemming om hulp te kunnen bieden in Oost-Aleppo.  ​ ​

Help mee

Het conflict in Syrië duurt inmiddels al vijf jaar. Steden zijn verwoest, de bevolking is verzwakt en miljoenen mensen zijn op de vlucht binnen Syrië en daarbuiten. Er is een schrijnend tekort aan voedsel, drinkwater en medische ondersteuning. Met jouw steun kunnen we de mensen daar helpen.​

Geef voor hulp in Syrië 

Artikel delen?