Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt slachtoffers cycloon Sri Lanka en Bangladesh
30 mei 2017 |

Rode Kruis helpt slachtoffers cycloon Sri Lanka en Bangladesh

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Sri Lanka en Bangladesh zijn geteisterd door cycloon Mora. In Sri Lanka kwamen al zeker 200 mensen om het leven, in Bangladesh is het aantal slachtoffers nog onbekend. Tienduizenden vrijwilligers van het Rode Kruis zijn op de been om zoveel mogelijk mensen te helpen.  

​​

Cycloon 33.pngIn Sri Lanka steeg het waterniveau op sommige plaatsen tot een aantal meters boven het normale peil 

In Sri Lanka bleek Mora de ergste storm sinds de grote tsunami in 2004. Inmiddels heeft de cycloon ook het zuidoostelijke kustgebied van Bangladesh bereikt. Daar wordt met name gevreesd voor de vluchtelingenkampen van Rohingya's, een moslimminderheid in buurland Myanmar. ​Al zeker 20.000 huisjes in de kampen zijn verwoest. 

Hoogwater en aardverschuivingen 

De cycloon - met windsnelheden tot wel 117 kilometer per uur - brengt extreme regenval met zich mee. Die extreme regenval leidt tot hoogwater en aardverschuivingen. 

In Sri Lanka steeg het waterniveau op sommige plaatsen tot een aantal meters boven het normale peil. De verwachting is dat in Bangladesh hetzelfde gaat gebeuren. 

Bangladesh: waarschuwen en bewustwording  

In Bangladesh waren de afgelopen dagen meer dan 55.000 Rode Kruis-vrijwilligers druk met een stuk preventie, om zo de gevolgen van de cycloon zoveel mogelijk te beperken. Dit deden zij onder meer door het:  

  • ​Simpelweg waarschuwen met megafoons

  • Adviseren van mensen om bepaalde voorbereidingen te treffen (verpakt voedsel inslaan, veilig stellen van persoonlijke documenten, et cetera) 

  • Evacueren van mensen naar speciale 'safe shelters' of andere veilige gebieden

De verwachting is dat duizenden families de komende dagen en weken hulp nodig hebben wanneer zij terugkomen uit hun schuilplaatsen. 

Er wordt flinke schade verwacht aan huizen en aan de oogst. Het Rode Kruis staat klaar om snel medische zorg en schoon drinkwater te kunnen leveren​. 

Cycloon 1.jpgVrijwilligers rijden met megafoons door de straten om mensen te waarschuwen ​

Sri Lanka: noodhulp in volle gang 

​In Sri Lanka is de noodhulp in volle gang. Vrijwilligers van het Rode Kruis staan dag en nacht klaar om slachtoffers van de cycloon te helpen. Dit doen zij onder andere door het:

  • Uitdelen van schoon drinkwater, huishoudelijke artikelen en kleding 

  • Bevorderen van de hygiëne, door middel van watertanks en noodtoiletten 

  • Bieden van medische en psychische hulp ​

Een extra aandachtspunt is de knokkelkoorts, een ziekte die voorkomt in Sri Lanka en wordt verspreid door muggen. 

Vooral bij tijdelijke behuizing neemt het risico op besmetting met de ziekte toe. Om die reden deelt het Rode Kruis klamboes uit.​

Cycloon 4.jpgSlachtoffers worden onder andere van schoon drinkwater voorzien 

Steun het Rode Kruis 

Ontelbaar veel mensen op deze wereld leven in een ramp- of conflictgebied. Hulp is hard nodig. Met jouw steun kan het Rode Kruis zoveel mogelijk slachtoffers helpen.​

doneer-nu.png ​​​​Artikel delen?