Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: EHBO-kennis kinderen en jongeren te laag
19 juni 2017 |

Rode Kruis: EHBO-kennis kinderen en jongeren te laag

​Bijna de helft van de jongeren van 10 tot 16 jaar weet niet wat ze moeten doen wanneer iemand onwel wordt en niet meer reageert. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De hulporganisatie maakt zich zorgen over de EHBO-kennis van kinderen en jongeren. Het is belangrijk dat de kennis wordt vergroot en roept daarom lagere en middelbare scholen op EHBO-cursus te geven. 

Iedereen EHBO!
 

 Het Rode Kruis pleit voor meer EHBO-lessen op Nederlandse scholen. 

​​Een vriendje dat lelijk valt, een moeder die onwel wordt of iemand die zich verslikt. Ook kinderen kunnen in een noodsituatie terecht komen. De eerste minuten zijn cruciaal en in sommige gevallen van levensbelang. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat kinderen kennis hebben van het geven van eerste hulp zodat zij op de juiste manier kunnen én durven te handelen.  

Kinderen vinden EHBO belangrijk

Maar liefst 96 procent van de kinderen vindt het belangrijk dat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer iemand gewond raakt. 92 procent van de kinderen vindt dat kinderen en jongeren op school les moeten krijgen over EHBO. 

"Bij ons op de voetbal kun je pas een EHBO-cursus volgen als je 16 bent. Het beste zou zijn dat er les wordt gegeven in EHBO op school", zegt één van de deelnemers uit het onderzoek. 

Vrijwel alle kinderen (95 procent) zeggen te weten wat EHBO is. Sommige kennis hebben de kinderen en jongeren goed paraat. 74 procent weet hoe zij op een juiste manier moeten handelen bij een brandwond.

 


EHBO in het lespakket

In Nederland kunnen scholen er zelf voor kiezen om EHBO-lessen op te nemen in hun lessenpakket. Het Rode Kruis biedt EHBO-lespakketten aan. Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen 4 tot en met groep 8 in het basisonderwijs. Er zijn ook pakketten voor voortgezet- en beroepsonderwijs.

Geïnteresseerd in een gastles op school of nieuwsgierig naar het lesmateriaal? Bekijk het hier:

​​EHBO-lessen voor het basisonderwijs (gratis!)

EHBO-cursussen voor het voortgezet- en beroepsonderwijs

Wil je zelf een EHBO-cursus volgen?

​Wil jij als volwassene goed weet hoe te handelen in noodsituaties? Je kunt bij het Rode Kruis kiezen uit vele EHBO-cursussen: van korte workshops in 3 uur, e-learnings en klassikale cursussen, tot en met uitgebreide EHBO-cursussen in 20 uur. Bekijk het aanbod.

Rode Kruis Week

Tijdens de Rode Kruis Week (18-24 juni) vraagt het Rode Kruis aandacht voor EHBO. Duizenden vrijwilligers collecteren deze week om geld op te halen voor de hulp van het Rode Kruis in Nederland. 

Er zijn activiteiten in het gehele land om het Rode Kruis onder de aandacht te brengen. Daarnaast brengt Lemniscaat het kinderboek 'Spuitende Slagaders en Overstromende Oceanen' uit over EHBO en het werk van het Rode Kruis. 

Geef deze week aan de collectant!


Artikel delen?