Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Project Studentendesk Groningen: adopteer een opa of oma
31 mei 2017 |

Project Studentendesk Groningen: adopteer een opa of oma

​​​Adopteer een opa of oma. Ja, je leest het goed! De Rode Kruis Studentendesk in Groningen koppelt studenten aan ouderen om de eenzaamheid onder deze laatste groep te verminderen. "Samen een spelletje spelen, boodschappen doen of gewoon gezellig een kop koffie drinken." Coördinator Sanne Broekema (23) vertelt op deze Nationale Opa en Oma Dag meer over dit ludieke project. 

Adoptie oma.pngDe Groningse studenten gaan wekelijks op bezoek bij 'hun' opa of oma​

Een echte win-win. Zo noemt Sanne 'haar' adoptieproject. "De ouderen worden uit een sociaal isolement gehaald, en tegelijkertijd worden er veel vooroordelen over studenten de wereld uit geholpen. Dat ze voor veel overlast zorgen, bijvoorbeeld. Of alleen maar drinken." 

Zelfredzaamheid 

Eén van de doelen van het project, is dus inderdaad de eenzaamheid van ouderen verminderen. Iedere week brengen de studenten een bezoek. 

"Maar", legt Sanne uit, "we proberen ook de zelfredzaamheid van de opa's en oma's te vergroten, bijvoorbeeld door samen te gaan wandelen of boodschappen te doen." 

Tenminste een half jaar lang ​

Momenteel loop het adoptieproject met tien koppels. "De student wordt geacht om tenminste zes maanden mee te doen."

"Bijna altijd blijven ze hangen en zoeken ze ook na die tijd nog geregeld 'hun' opa of oma op. Sommige koppels kennen elkaar inmiddels al jaren."

​Niets nieuws 

Het adopteren van een opa of oma is niets nieuws. "Aanvankelijk kon dat via het 'gewone' Rode Kruis", vertelt Sanne, "maar de Studentendesk Groningen heeft het project ongeveer vier jaar geleden overgenomen."

"Studenten zijn een goede groep om ouderen uit hun sociale isolement te halen, juist omdat zij vaak een heel druk sociaal leven leiden en midden in de samenleving staan.​"

Rode Kruis Studentendesks

Wil jij tijdens je studie ook iets voor een ander betekenen? Meld je dan aan bij één van de dertien Rode Kruis Studentendesks​ in de Nederlandse studentensteden. 

Artikel delen?