Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Moeder gered door 8-jarige zoon: "Ik durf er niet aan te denken wat er zonder zijn hulp was gebeurd"
21 juni 2017 |

Moeder gered door 8-jarige zoon: "Ik durf er niet aan te denken wat er zonder zijn hulp was gebeurd"

​​Het is al vijf jaar geleden, maar moeder Anja (36) herinnert het zich als de dag van gisteren: ze kreeg een hypo, raakte in een diepe coma, maar werd gelukkig gered door haar 8-jarige zoon. “Op school had hij geleerd hoe hij 1-1-2 moest bellen.” ​​​

​​2017-06-20 (1 of 2).jpgFoto: Maurice Gülpers 

Zoon Bode, nu 13 jaar, zal het ook nooit vergeten: "Ik zat met mijn broertjes en zusjes op de bank televisie te kijken", vertelt hij. "Mama liep even naar de keuken. Ineens hoorde ik een klap. Ik ging kijken en zag toen dat mama lag te slapen op de vloer." 

Cola

"Ik heb last van het Dumpingsyndroom", vertelt Anja. "De klachten zijn enigszins te vergelijken met die van Suikerziekte, alleen helpt bij het Dumpingsyndroom insuline niet. Ik voelde die dag een hypo opkomen. Dat gebeurt wel vaker. Dan drink ik altijd een flesje Coca Cola en gaat het weer goed. Maar die ochtend hadden we visite gehad: coladrinkers. De hele voorraad was er doorheen."

Ernstig genoeg  

Toen Bode zijn moeder op de vloer zag liggen, wist hij meteen: dit komt door mama's ziekte. "Ik denk niet dat ik echt al helemaal begreep wat een hypo was, maar ik wist wel dat het erg genoeg was om 1-1-2 te bellen. Ik had op school geleerd hoe dat moest. In België was dat - wij wonen vlak bij de grens." ​

Geintje

"Naar wat ik later heb begrepen, werd Bode eerst niet serieus genomen door de alarmcentrale", aldus Anja. "Die dachten natuurlijk: daar heb je het zoveelste kind dat een geintje uithaalt. Pas toen ze op de achtergrond ook van zijn broertjes en zusjes paniekerige geluiden hoorden, wisten ze: hier is waarschijnlijk écht iets aan de hand."


2017-06-20 (2 of 2).jpgFoto: Maurice Gülpers 

Getrackt

"Ze vroegen me toen allerlei dingen", vult Bode zijn moeder aan. "Waar ik woonde, bijvoorbeeld. Ons adres. Ik zei dat ik dat niet mocht vertellen van mama. En dat ik ook de deur niet open zou doen. Uiteindelijk hebben ze ons toen getrackt en mij overgehaald om de mensen van de politie en de ambulance binnen te laten. Zo kon mama gelukkig snel naar het ziekenhuis worden gebracht."  ​

Blij 

"Ik ben blij dat ik wist hoe ik 1-1-2 moest bellen", vervolgt Bode zijn verhaal. "Kinderen in Nederland zouden dat ook moeten leren op school."  Moeder Anja is het daar helemaal mee eens. "Pas in het ziekenhuis kwam ik bij kennis", vertelt ze. "Ik durf er niet aan te denken wat er zonder Bode's hulp was gebeurd." 

EHBO in het lespakket 

In Nederland kunnen scholen er zelf voor kiezen om EHBO-lessen op te nemen in hun lessenpakket. Het Rode Kruis biedt EHBO-lespakketten aan. Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen 4 tot en met groep 8 in het basisonderwijs (gratis!). Er zijn ook pakketten voor voortgezet- en beroepsonderwijs.

Volg zelf een cursus

Als volwassene zijnde is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je moet doen in een noodistuatie! Het Rode Kruis biedt verschillende EHBO-cursussen aan: van korte workshops in 3 uur, e-learnings en klassikale cursussen, tot en met uitgebreide EHBO-cursussen in 20 uur. Wist je dat de zorgverzekeraar​ een Rode Kruis EHBO-cursus soms tot wel 100% vergoedt​? 


button-webshop.png​​


​​

Artikel delen?