Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Jemen: het eten is bijna op
1 maart 2017 |

Jemen: het eten is bijna op

​​​In Jemen dreigt een hongersnood. Er is amper eten meer. "Het land leeft nu op de laatste voedselreserves", vertelt Robert Mardini van het Rode Kruis, regio Midden-Oosten. "Maar die zijn over twee maanden echt op." 

JemenGoedFormaat2.png
Ruim 460.000 kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed. Foto: BBC 

"Woorden kunnen niet omschrijven hoe erg de mensen hier in Jemen lijden", aldus Robert. Hij doelt op alle 3,3 miljoen mensen in het Arabische land die zijn ondervoed. Volgens de VN zijn er 460.000 kinderen zelfs dusdanig verzwakt, dat ze aan longontsteking of diarree kunnen overlijden. ​

Een aangrijpende video van NOS op 3 (12 september 2016)

Beperkte toegang

De honger is het gevolg van het al bijna twee jaar aanhoudende conflict. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90% van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen. 

​"Ondertussen worden de gevechten steeds heviger", laat Robert weten. "Vooral rond de havens in de Rode Zee. Kranen in de haven van de stad Hodeidah bijvoorbeeld, zijn compleet verwoest. Daardoor kunnen schepen niet lossen. Het Rode Kruis pleit nu voor een veilige toegang om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen."

Bekijk hier ​ook de aangrijpende beelden en verhalen van de BBC over de dreigende hongersnood in Jemen. 

Hulp is dringend nodig

Ruim 70% van de Jeminieten is afhankelijk van hulp. Alleen met jouw steun kan het Rode Kruis slachtoffers in conflictgebieden zoals Jemen helpen. 

doneer-nu.png​ ​​​


Artikel delen?