Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Fantastisch: meisje (11) weet alles over de Verdragen van Genève
30 mei 2017 |

Fantastisch: meisje (11) weet alles over de Verdragen van Genève

​​De 11-jarige Ava Bell uit Engeland was het spuugzat: steeds wanneer een aantal van haar klasgenoten vervelend waren, werd de hele klas gestraft. Ze sprak de juf hier op aan en kwam met een wel heel bijzonder argument: “Het collectief straffen is een oorlogsmisdaad!”

Tweet meisje.jpg​​​​​​Acteur Mason Cross deelde het feedbackformulier van zijn dochter op Twitter 

De Verdragen van Genève. Gaat er bij jou direct een lampje branden? Er bestaat een kans van niet. De kleine Ava daarentegen, weet precies waar de verdragen – die de rechtsregels ten tijde van een gewapend conflict bepalen – voor staan. Als feedback gaf ze haar juf mee dat zij ‘niet gebruik mag maken van collectieve straffen in de klas omdat dat volgens de Verdragen van Genève een oorlogsmisdaad is’.  ​​​​

Idealen van Henry Dunant 

Naar aanleiding van de idealen van Henry Dunant, oprichter van het Rode Kruis, werden er regels tussen landen afgesproken over oorlogsvoering. 

Tussen 1864 en 1949 vonden belangrijke ontwikkelingen plaats. Na de Tweede Wereldoorlog werden vier verdragen vastgesteld in Genève. 

Deze verdragen gelden nog steeds en zijn door alle landen ter wereld ondertekend en worden samen ook wel het 'humanitair oorlogsrecht' genoemd.

Het vierde verdrag (1949) gaat specifiek over de bescherming van burgers. Dat wist ook het Britse meisje. ​​

​Oneerlijk 

Acteur Mason Cross deelde het hilarische feedbackformulier van zijn dochter op Twitter en legde uit dat Ava het oneerlijk vindt dat iedereen moet opdraaien voor de misstap van één leerling. 

"Maar", zo voegt hij er aan toe, "het is geen kritiek op haar lerares, want die vindt ze geweldig. Het is alleen dit aspect van het onderwijssysteem waar ze moeite mee heeft."

Belangrijk  

Wist iedereen maar zo goed wat de oorlogsregels inhouden! Niet schieten op burgers bijvoorbeeld, en als iemand gewond is, stop dan ​het gevecht. 

Het Rode Kruis heeft als één van haar taken om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met dit recht. Het geeft daarom voorlichtingen aan leerlingen, studenten, militairen en andere geïnteresseerden. In vredestijd én in tijden van conflict. 

Meer lezen? Bekijk de speciale pagina

Artikel delen?