Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Een verslikking bij een kind: wat moet je doen?
12 juni 2017 |

Een verslikking bij een kind: wat moet je doen?

​​​​​Een gezellig uitje afgelopen zaterdag naar het pannenkoekenhuis eindigde voor een familie in Borkel en Schaft in een afschuwelijk drama. Hun dochtertje van 1,5 overleed, nadat zij zich verslikte in een stukje pannenkoek. Ook zondag kwamen hulpdiensten in actie toen een 1-jarig meisje zich verslikte in een stukje cake. Weet jij wat je moet dan als jouw kindje zich verslikt?​

Instructies voor verslikking bij baby​​

Een rozijn, een lolly of een druif: een kindje kan zich er makkelijk in verslikken. Je hoopt het als (jonge) ouders niet mee te maken, maar parate kennis van EHBO kan in zo'n geval hét verschil maken.

Ouders denken vaak dat EHBO moeilijk is, maar volgens EHBO-instructeur Vincent Peters is dat echt niet zo. "Schaam je niet om 1-1-2 te bellen. Met instructies via de telefoon kunnen zij in veel gevallen al voldoende helpen. Of download de app​ van het Rode Kruis en heb alle instructies altijd op zak".​

Wat te doen bij een verslikking?

Vincent legt het uit. "Als je kind zich verslikt en hoest, spoor hem dan aan te blijven hoesten. Laat je kindje zo lang hoesten tot het voorwerp er uit schiet.”

En als het kind niet (meer) hoest?

Dan maximaal vijf keer op de rug slaan. “Met ferme kracht tussen de schouderbladen. Baby’s leg je met hun buik op je arm terwijl je de klappen geeft. Houdt daarbij het hoofdje goed vast”

En als dat niet werkt?

Geef dan buikstoten. “Ga achter het kind staan en trek met je vuisten de buik naar binnen en naar boven. Bij een baby gaat dit anders: geef borstcompressies met twee vingers op het borstbeen, stevig en stootsgewijs.”


Bel 1-1-2 als je niet zeker bent wat je moet doen of als geen van deze handelingen werkt.

Wil je dit in de praktijk leren?

Volg dan een cursus EHBO voor baby’s en kinderen. Daar leer je naast verslikking ook over andere veel voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen.

button-webshop.png

Artikel delen?