Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote zorgen om Jemen: cholera-epidemie eist vele levens
27 juni 2017 |

Grote zorgen om Jemen: cholera-epidemie eist vele levens

​​​​​​​​​​​​​Een cholera-epidemie in Jemen heeft sinds eind april al zeker 1300 levens geëist. "De humanitaire situatie in het land is rampzalig", aldus Dominik Stillhart van het Internationale Rode Kruis. "Vermoedelijk zijn er meer dan 200.000 mensen met de ziekte besmet." 

Jemen cholera goed formaat.pngVermoedelijk zijn meer dan 200​.000 mensen in Jemen met cholera besmet 

De VN hebben alarm geslagen en lokale autoriteiten riepen al eerder de noodtoestand uit in de hoofdstad Sanaa. Uit alle stadsdistricten kwamen meldingen binnen over besmettingen. De cijfers stijgen schrikbarend snel: gemiddeld +5000 per dag. 

Gezondheidszorg overbelast 

De gezondheidszorg in Jemen, die door de aanhoudende burgeroorlog al achteruit is gegaan, kan de uitbraak niet aan. Ziekenhuizen zitten overvol. 

"In één bed liggen soms meer dan vier personen", vertelt Dominik​. "Ook vind je mensen in de tuin of zelfs in de auto, waar ze dan via het raampje aan een infuus liggen aangesloten." 

Groot tekort aan eten en schoon drinkwater 

Cholera is een bacterieële infectie die je kunt oplopen door het innemen van verontreinigd voedsel of water. ​​

In Jemen is al lange tijd een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ruim twee miljoen mensen in het Arabische land zijn ondervoed. 

 

​​Een aangrijpende video van NOS op 3 (12 september 2016)

Aanhoudend conflict

De honger is het gevolg van het aanhoudende conflict. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90% van al het voedsel moet worden geïmporteerd. 

"Maar dat is niet makkelijk", vertelde Robert Mardini van het Rode Kruis regio Midden-Oosten al eerder​. "Door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen."

"Het Rode Kruis pleit voor een veilige toegang om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen." 

Hulp is dringend nodig

Ruim 70% van de Jeminieten is afhankelijk van hulp. Alleen met jouw steun kan het Rode Kruis slachtoffers in conflictgebieden zoals Jemen helpen. 

doneer-nu.png​ ​​​​​
Artikel delen?