Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Bevolking bezette Palestijnse gebieden al 50 jaar in een moeilijke situatie
9 juni 2017 |

Bevolking bezette Palestijnse gebieden al 50 jaar in een moeilijke situatie

​Deze week is het een halve eeuw geleden dat de Palestijnse gebieden werden bezet. Het is 's werelds langst aanhoudende militaire bezetting in de moderne geschiedenis. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) besteedt hier aandacht aan. 

​​​IMG_9767.JPGHet is deze week een halve eeuw geleden dat Palestijnse gebieden werden bezet 

De gevolgen en aard van de bezetting  heeft grote invloed op de humanitaire situatie van de Palestijnse bevolking. "Ik heb gezien hoe ze hun leven moeten leven, omringd door beperkingen en maatregelen", vertelt Christian Cardon, hoofd van de ICRC-missie in de door Israël bezette gebieden. De situatie draagt tegelijkertijd bij aan onveiligheid voor de Israëlische bevolking.  

Duurzame, politieke oplossing 

Welke stappen zijn er nodig om de levensomstandigheden van de getroffen bevolking te herstellen en te verbeteren? Dat is een belangrijke vraag. Christian: "Het is niet voldoende om te hopen op een betere morgen. Verwachtingen moeten vertaald worden in concrete acties. Blijvende verbetering kan alleen plaatsvinden middels een duurzame politieke oplossing." 

Sleutel tot verbetering  

Volgens het ICRC ligt één van de sleutels tot verbetering in het Humanitair OorlogsrechtDe erkenning en toepassing van dit recht is erg belangrijk. Het is namelijk een verplichting binnen dit conflict om de regels te respecteren en te waarborgen. 

Voor Israël betekent dit een juiste balans tussen de bescherming van de veiligheid van haar eigen bevolking en de juridische verplichtingen die het heeft in de bezette gebieden. Hierbij moet rekening worden gehouden met de specifieke noden en behoeften van de Palestijnse bevolking. ​

In de Gazastrook​ – waar Israël effectieve controle uitoefent – wordt de bezetting extra gevoeld vanwege de effecten van de afsluiting. De algehele controle over lands- en zeegrenzen zorgen voor een ernstige beperking van de toegang en bewegingsvrijheid in het gebied. 

Serieus inzetten voor vrede 

Het ICRC blijft dialoog voeren met alle partijen en wijst hen op hun verplichtingen. Beide partijen worden gevraagd om – samen met de Internationale Gemeenschap – zich serieus in te zetten voor vrede.

Lees hier het volledige artikel van de ICRC

Artikel delen?