Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Alarmerend aantal burgerslachtoffers in stedelijke conflicten
14 juni 2017 |

Alarmerend aantal burgerslachtoffers in stedelijke conflicten

Conflicten die plaatsvinden in steden leiden tot vijf keer meer dodelijke burgerslachtoffers dan buiten de grote steden. In Irak en Syrië gaat het zelfs om 70% van het totaal aantal doden. Bijna de helft van alle burgerslachtoffers wereldwijd vielen in Syrië, Irak en Jemen. Dit blijkt uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis. ​


Rode Kruis - Alarmerend aantal doden stedelijke conflicten 640.jpg
Foto: ICRC

​De conflicten in Syrië, Irak en Jemen leiden tevens tot de hoogste migratiecijfers sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 17 miljoen mensen uit deze landen hebben hun huis moeten verlaten.  

Verwoestende conflicten

Wereldwijd leven 50 miljoen mensen in steden in conflictsituaties, met name in het Midden-Oosten. De stedelijke conflicten zijn zo verwoestend door de manier waarop de strijd wordt gevoerd. Gewapende partijen kunnen niet goed het onderscheid maken tussen militaire doelen of stedelijke infrastructuur, of nog erger, ze vallen deze direct aan. 

Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis in het Midden-Oosten: “Deze cijfers illustreren hoe dodelijk de conflicten zijn. Des te alarmerender, omdat er een nieuw offensief dreigt in bijvoorbeeld Raqqa in Syrië, en de gevechten rondom Mosul toenemen. Het gaat hier om enorm menselijk lijden, waarbij niemand wordt gespaard.”

I Saw My City Die

Het onderzoek van het Internationale Rode Kruis heet ‘I Saw My City Die’ en is gebaseerd op een analyse van trends en data van de conflicten afgelopen drie jaar in Irak en Syrië. Naast analyses zijn ook verhalen van mensen opgenomen die slachtoffer zijn van conflicten, zoals de 29-jarige Sami, die eerst uit Aleppo vluchtte naar Damascus en later naar Beiroet: “I saw my city die; I saw my people perish; I saw myself break. I don’t know if I’ll ever be okay, but I want that…”

Hulp is dringend nodig

Alleen met jouw steun kan het Rode Kruis slachtoffers in conflictgebieden zoals Syrië, Jemen en Irak helpen. 

doneer-nu.png​ ​​​​​


Artikel delen?