Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 60.000 inwoners Aleppo op de vlucht voor geweld
30 november 2016 |

60.000 inwoners Aleppo op de vlucht voor geweld

​Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening voor vluchtelingen in Aleppo op. Opvanglocaties rond de stad stromen vol met vluchtelingen, sinds de gevechten de afgelopen dagen zijn verhevigd. In totaal hebben 60.000 inwoners van de stad hun huis moeten verlaten sinds augustus. Het Rode Kruis verwacht nog meer vluchtelingen komende tijd en eist voor hen een veilige doorgang.

aleppo-syria-conflict-kids-people-displaced-reuters.jpgTerwijl de inwoners van Aleppo hun stad proberen te ontvluchten, vliegen de kogels hen om de oren. Sinds augustus hebben in totaal 60.000 inwoners van de stad hun huis moeten verlaten. (Foto: ICRC)

Humanitair oorlogsrecht ​

Het Rode Kruis roept alle partijen op om een veilige doorgang aan de vluchtelingen te verzekeren. Want burgers mogen nooit het slachtoffer worden van het toenemende geweld. Onder het humanitair oorlogsrecht zijn alle strijdende partijen van het conflict verplicht om degenen die niet of niet langer meedoen aan de strijd, zoals burgers, te ontzien en te beschermen.  "Alle partijen moeten burgers beschermen en respecteren. Medische voorzieningen mogen geen doelwit, zijn, er zijn al te veel voorzieningen beschadigd en verwoest. Er mogen geen willekeurige aanvallen uitgevoerd worden en mensenlijke waardigheid moet altijd gerespecteerd worden", zegt Marianne Gasser, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Syrië.

Vrijwilligers vangen vluchtelingen op

In Jibreen, ten zuiden van de stad Aleppo, is een van de grote opvanglocaties voor vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben zich hier 8000 mensen gemeld. Het Rode Kruis helpt hier de mensen op te vangen en biedt medische zorg. Vrijwilligers hebben dekens, matrassen, kaarsen en kleding uitgedeeld. Ook is er voor voedsel en veilig drinkwater en medicijnen gezorgd.

Cyfkc0PXAAE0ssd.jpg​Overal in de regio worden mensen opgevangen die zijn gevlucht voor het toenemende geweld in Aleppo. (Foto: ICRC)

Winter en naderende kou

Niet alle vluchtelingen verblijven in de grotere opvanglocaties. Overal in de regio worden mensen opgevangen in scholen of moskeeën. Ook hier is dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten, matrassen en dekens. Zeker met de winter en de naderende kou in het verschiet.

 

​Help mee

De situatie in Syrië is zo nijpend dat extra medische hulp nu heel hard nodig is om te zorgen dat mensen niet reddeloos verloren zijn. Je kunt helpen door te doneren op giro 6868. Op die manier kunnen wij zo snel mogelijk noodhulp verlenen. Het IBAN nummer behorende bij giro 6868 is NL02INGB0000006868 (6 nu​llen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​​

doneer-nu.png 

Artikel delen?