Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws 5 miljoen van Postcode Loterij voor voedselhulp in Syrië
26 januari 2015 |

5 miljoen van Postcode Loterij voor voedselhulp in Syrië

De Nationale Postcode Loterij stelt een extra bijdrage van 5 miljoen euro beschikbaar aan het Rode Kruis voor voedselhulp aan de slachtoffers van het conflict in Syrië. Dat werd tijdens het Goed Geld Gala bekend gemaakt.


hulpgoederen-Syrie-kinderen.jpg
 

Deze Syrische kinderen hebben een hulppakket ontvangen van het Rode Kruis/de Rode Halve Maan.

De humanitaire situatie in Syrië is dramatisch. Alleen al in het land zelf zijn meer dan 7,5 miljoen mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Inmiddels is meer dan de helft van de bevolking aangewezen op humanitaire hulp. Ruim 12 miljoen mensen, onder wie veel kinderen, hebben dringend hulp nodig. "In september heb ik met eigen ogen gezien hoe schrijnend de situatie in Syrië is", aldus Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "En hoe hard onze hulp nodig is. Helemaal nu de mensen de vierde winter doormaken sinds de start van het conflict. Dankzij deze geweldige extra bijdrage van de Postcode Loterij kan het Rode Kruis een substantieel verschil maken voor tienduizenden kwetsbare families in Syrië."

120.000 voedselpakketten

De toevoer van voedsel aan de meest kwetsbare groepen in Syrië staat op dit moment zwaar onder druk door een gebrek aan geld. De huidige voorraad voedselpakketten van het Rode Kruis raakt eind februari uitgeput. Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij kan het Rode Kruis de komende maanden 120.000 voedselpakketten verstrekken aan families in moeilijk bereikbare en belegerde gebieden. Een zo'n voedselpakket voorziet een huishouden van vijf personen gemiddeld een maand lang van voedsel. Zo kan het Rode Kruis over een periode van drie maanden 200.000 mensen maandelijks van voedsel voorzien.

3,5 miljoen mensen maandelijks bereikt

Sinds het begin van het conflict in 2011 werken duizenden vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan dag in dag uit om de slachtoffers te helpen. Maandelijks bereiken zij meer dan 3,5 miljoen mensen in Syrië. Met voedsel, water, dekens, kachels, keukengerei, babypakketten en hygiënekits, maar ook medicijnen en medische materialen aan gezondheidsposten. Ze verlenen eerste hulp aan de gewonden die door het geweld vallen. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp en zorgen ze voor opvang van vluchtelingen. De vrijwilligers doen dit met gevaar voor eigen leven. Inmiddels zijn al 40 van hen omgekomen tijdens de uitvoering van hun humanitaire werk.

Neutraliteit en onafhankelijkheid

De hulpverlening  bij een conflict als in Syrië is complex. De internationaal erkende neutraliteit en onafhankelijkheid van de organisatie maken dat het Rode Kruis de enige onafhankelijke hulporganisatie is die in het hele land grootschalig hulp kan verlenen. De inzet van de lokale vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan zorgt voor een sterke verankering met de getroffen gemeenschap.

Goed Geld Gala

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala maakt de Postcode Loterij de goede doelen bekend waaraan gedoneerd gaat worden. Dit jaar gaat het om de verdeling van een recordbedrag van ruim € 312 miljoen aan bijna honderd goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Naast de bijzondere extra bijdrage voor Syrië, mocht het Rode Kruis als vaste begunstigde ook de jaarlijkse bijdrage van € 5,4 miljoen in ontvangst nemen.