Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: let op kwetsbare mensen tijdens hittegolf
19 juni 2017 |

Rode Kruis: let op kwetsbare mensen tijdens hittegolf

​​​​​​​​Weertje hè? De komende dagen blijft het warm. In een groot deel van Nederland is daarom het Nationaal Hitteplan van kracht​. Het Rode Kruis roept iedereen op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. Voor hen brengt de extreme warmte namelijk risico’s met zich mee. 

Dollarphotoclub_85223531.jpg

Ouderen hebben over het algemeen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, simpelweg omdat ze aan het spelen zijn. Ze zijn afhankelijke van volwassenen. Chronisch zieken zijn met deze warmte eerder benauwd. Het Rode Kruis raadt hun aan om inspanning te vermijden, voldoende te drinken en verkoeling te zoeken.  ​

Wees je bewust

Niet alleen ouderen, kinderen en chronisch zieken moeten met deze warmte extra opletten. Ga je sporten, of bezoek je een festival of een evenement? Ook dan loop je door de inspanning een groter risico op uitdroging. 

  • Zorg dat je voldoende drink
  • Wees je bewust van het weer en bereid je daarop voor. Bijvoorbeeld door jezelf tegen de zon te beschermen met zonnebrandcrème, of middels het dragen van een petje en lichte kleding. 
  • Vermijd zo mogelijk zware inspanning op de warmste uren van de dag en zoek af en toe verkoeling in een plek uit de zon. 

Zie voor meer tips: www.rodekruis.nl/hitte.  ​​

Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is momenteel van kracht in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. 

Het Nationaal Hitteplan is een initiatief van het Rode Kruis, en is opgesteld in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, ActiZ en GGD-Nederland. 

Door dit plan in werking te stellen worden bijvoorbeeld verpleeghuizen, zorginstellingen en GGD’s gealarmeerd hun eigen hitte-draaiboeken uit de kast te halen. 

Vrijwilligers van het Rode Kruis worden aangespoord om de hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk.

Gratis EHBO-app 

Het Rode Kruis heeft een gratis EHBO-app ontwikkeld. Download 'm meteen. Zo weet jij altijd wat je bij een hitte-uitputting of hitteberoerte moet doen. 


​​


Artikel delen?